C.M.I Dr. Miclau Lucica Stomatologie Timisoara

Piercing- un pericol dentar?



Probabil nu mai esti surprins cand vezi persoane cu pierce in limba, in obraji sau in buze, dar poate ca vei fi surprins sa afli cat de periculoase pot fi piercingurile acestea.

Exista multe riscuri in ceea ce priveste piercingurile orale, incluzand dinti sparti sau ciobiti, infectii ale gingiilor si alte complicatii. Dar sa le luam pe rand.

Ce este piercingul?


Piercingul face parte din categoria modificarilor corporale, alaturi de tatuaje, fiind o mica operatie, rezultata printr-o deschizatura in care se poate purta o bijuterie. De obicei aceia care apeleaza la astfel de proceduri simt nevoia sa se faca remarcati, nevoia de delimitare sociala sau o folosesc ca pe o practica spirituala. Sau cei care isi fac un pierce in limba doresc sa se integreze intr-un grup unde se practica modificarile corporale de acest gen sau altii considera ca un pierce in limba este usor de facut si usor de intretinut. Totusi, riscurile sunt foarte mari si o mica greseala poate avea consecinte nefaste.

Cum afecteaza un pierce cavitatea bucala?


Limba fiind un organ foarte bine vascularizat si pentru ca in cavitatea bucala exista o serie de microbi, unii chiar agresivi, exista riscul unor infectii majore, avand diverse implicatii.

De asemenea, in urma unei igiene dentare deficitare, apare deseori riscul aparitiei unor infectii  la nivelul zonei unde se afla pierce-ul.

Din cauza vaselor sanguine linguale, in urma aplicarii pierce-ului limba se umfla foarte mult, ceea ce ingreuneaza alimentatia, provoaca dureri. De cele mai multe ori vindecarea completa  limbii are loc dupa 2-3 luni, in conditiile unei alimentatii si igiene corespunzatoare.

Unii medici dentisti sunt sceptici in ceea ce priveste aplicarea unui pierce lingual. In timp, efectele acestora asupra dintilor se vad.  Bilele pierce-ului lovesc gingia din jurul dintilor, ducand la retragerea acesteia, urmand apoi retragerea osului, ducand in timp la slabirea dintelui, mobilitatea acestuia. Modificarile de acest tip sunt destul de periculoase, pentru ca odata osul retras nu mai creste inapoi.

De asemenea, persoanele care se joaca cu piercingul in gura risca sa isi fractureze dintii. Din cauza  miscarii obiectului metalic din cavitatea bucala, dintii pot suferi fisuri sau fracturi. Piercingurile pot produce saliva in exces, pot afecta pronuntarea corecta a cuvintelor sau pot cauza probleme la inghitire sau la mestecare.

Si persoanele care poarta aparate dentare trebuie sa stie ca un piece lingual afecteaza aparatele dentare, ducand la ruperea acestora si la afectarea dintilor si gingiilor din cauza contactului cu inelul.

Totusi, daca te-ai hotarat sa ai un pierce in limba, cel mai indicat este sa consulti un medic dentist care iti poate spune riscurile sau implicatiile unui pierce, urmand apoi sa vizitezi un salon specializat in astfel de proceduri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu