C.M.I Dr. Miclau Lucica Stomatologie Timisoara

Despre Fluor şi Smalţ

 

Auzim cu totii ca fluorul este benefic pentru dinti, pentru ca acesta, in combinatie cu anumite structuri din smaltul dintelui il face pe acesta mai rezistent.

Pentru inceput cateva date despre smalţ :
Suprafata dintelui este acoperita in portiunea vizibila (deasupra de gingie) de catre smalt , iar in portiunea nevizibila (sub gingie) de catre cement. Smaltul acopera coroana dintelui si are grosimi diferite in functie de zona dintelui. Astfel. Smaltul este gros spre incizal (varful dintilor frontali) si subtire spre ocluzal (varful dintilor laterali- molari si premolari). Specialistii spun ca smaltul are o culoare semitransparenta cu tenta de gri. Smaltul devine solubil cand este expus intr-un mediu acid.

In ceea ce priveste fluorul , trebuie sa stiti ca el este foarte benefic pentru dintii nostrii, dar este in acelasi timp si o substanta cu potential toxic. Ingerat in cantitati mari, acesta determina o intoxicatie acuta (adica debutul bolii este recent). Cand vorbim despre o intoxicatie cronica (ingerarea indelungata a unor doze mai mici de fluor) ea se manifesta la adulti prin boala numita fluoroza osoasa (dureri, deformari osoase). Exista si fluoroza dentara care este determinata tot de aportul unor cantitai mari de fluor, care determina modificarea functiei celulelor care produc smatul). Prin urmare, smaltul devine patat cu zone albe.

Fluorul este un oligoelement esential, adica organismul nostru are nevoie de el. De unde il putem "achizitiona"? Din ceai negru, peste de genul somon si morun,dar si din morcovi, spanac, salata, nuci, ficat de vita si oaie si chiar din carnea de miel.

Se stie ca celor mici le este benefica administrarea de fluor. Dar cand trebuie sa le oferim tablete cu fluor? Inainte sa erupa dintisorii sau dupa?
In primul caz, fluorul este incorporat in smalt pe parcursul odontogenezei (procesul de formare al dintilor). Astfel, fluorul ajuta in perioada preeruptiva doar la formarea unui smalt cu calitate structurala superioara (grad mare de cristalinitate si putine defecte structurale).
In al doilea caz, fluorul are un efect local benefic direct asupra dintelui. Fluorul prezent in concentratie de o parte la un milion in cavitatea bucala determina formarea de smalt bogat in fluor cu solubilitate scazuta in acizi.

Tratamentele individuale sistemice cu fluor pot fi de doua feluri: cu tablete sau cu picaturi. Picaturile se administreaza la copilasii de pana la 3 ani iar la cei peste 3 ani, solutia este formata din tabletele care se tin in gura pana se dizolva de tot. In Romania, avem ca produse comerciale consacrate Zymafluor si Fluoretten.


 Alte produse sunt gelurile fluorurate, pastele profilactice (folosite la curatirea mecanica a suprafetelor dentare, inainte de aplicarea locala a solutiilor, gelurilor si lacurilor de catre stomatolog), pastele de dinti - cele mai utilizate (cu concentratii diferite de fluor in functie de adresabilitate, copil sau adult). Concentratia mai redusa de fluor in pastele de dinti pentru copii se explica prin prevenirea ingerarii de pasta de dinti de catre micuti. Alte metode de a aduce dintilor fluor este prin apele de gura fluorurate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu