C.M.I Dr. Miclau Lucica Stomatologie Timisoara

Zirconiul dentar. Ceramica pe schelet de Zirconiu


Exemplu Zirconiul Dentar     Ce este Zirconiul ? Dioxidul de Zirconiu este un nemetal foarte dur de culoarea dintelui, menit să înlocuiască metalul în stomatologie.
 Spre deosebire de metal, Zirconiul nu se toarnă, ci este frezat computerizat pe baza unei amprente optice. Pe acest schelet de Zirconiu se pictează manual ceramica de către un tehnician ceramist. Rezistenţa deosebita la presiune îl face să suporte solicitările masticatorii şi uzura zilnică fără a se fractura şi are o transluciditate similară cu cea a dinţilor naturali.
 O calitate majoră a zirconiului este absenţa coroziunii, iar greutatea coroanelor de zirconiu este mult mai mică decât a celor cu metal.
Zirconiul este inert din punct de vedere termic, iar riscul de alergie este nul.

Zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic, ceea ce este foarte important dacă noile coroane sunt localizate la nivelul dinţilor frontali şi mai ales dacă ele se vor învecina cu dinţi naturali.
Calitatile acestui tip de material il recomanda atat zonelor anterioare , cat si celor posterioare.

Exemple Zirconiu Dentar


Avantajele coroanelor ceramice pe suport de zirconiu:
  • sunt foarte rezistente la forțe masticatorii mari;
  • conferă un aspect estetic deosebit. Coroana ceramică pe suport de zirconiu poate fi modelată în așa fel încât forma și culoarea sa să fie compatibile cu cele ale dinților pacientului.
  • acomodarea pacientului cu acest tip de coroane este foarte rapidă, acestea fiind mai ușoare și având o biocompatibilitate ridicată cu țesuturile moi (eliminând riscul reacțiilor alergice).
  • sunt ideale pentru înlocuirea dinților lipsă sau restaurarea celor incompleți din zona frontală a cavității orale;
  • au o afinitate mult mai mică pentru placa bacteriană;
  • coroana ceramică pe suport de zirconiu are un aspect estetic superior coroanei metalo-ceramice, întrucât este translucidă, lumina penetrând coroana și oferindu-i un aspect foarte apropiat celui specific dintelui natural.
Dezavantajele coroanelor sau lucrărilor ceramice pe suport de zirconiu:
  • un prim dezavantaj este reprezentat de prețul acestora, net ridicat față de coroanele metalo-ceramice;
  •   durabilitatea în timp a acestor coroane dentare inexacta
Sfat: coroana dentară nu trebuie să fie niciodată prima opțiune de tratament, întrucât punerea acesteia necesită sacrificiul substanței dure dentare și devitalizarea dintelui. Adresați stomatologului orice întrebare aveți, medicul fiind singurul în măsură să vă orienteze corect și să vă ofere toate răspunsurile de care aveți nevoie.

           O zi cu multe zambete,
Dr. Miclau, Medic Dentist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu