C.M.I Dr. Miclau Lucica Stomatologie Timisoara

Radiografiile dentare !

Un pericol? 

Va intrebati de ce sunt necesare si de ce sunteti trimis de  medicul dentist sa faceti aceste radiografii? Ba mai mult, sunteti ingrijorat de efectul acestora asupra organismului dumneavoastra?

Imi propun sa raspund la aceste intrebari si sa va asigur de efectele minime ale radiografiilor dentare asupra sanatatii dumneavoastra. Radiografiile dentare sunt necesare medicului dentist deoarece ofera detalii ce nu pot fii obtinute altfel, detalii esentiale pentru stabilirea unui diagnostic complet si corect in vederea efectuarii manoperelor medicale potrivite.
Multe afectiuni ale dintelui si ale tesuturilor inconjuratoare nu pot fii vazute decat pe radiografie, cum sunt: cariile dentare, infectiile de la nivelul radacinilor ( granuloame, chisturi ), fracturi dentare , resorbtia oaselor maxilare datorate afectarii parodontale,etc., aceasta ajutand la elaborarea planului de tratament.
Cele mai recomandate radiografii  dentare sunt : radiografia retroalveolara (periapicala) si cea panoramica (ortopantomograma). De asemenea, mai pot fii cerute si alte tipuri de radiografii : bite-wing, ocluzale, teleradiografii, ale sinusurilor maxilare , ale articulatiilor temporo-mandibulare.

Radiografia retroalveolara 

 -este cea mai simpla, cea mai recomandata si cea mai ieftina investigatie radiologica.Acest tip de radiografie evidentiaza dintele in intregime, cuprinzand coroana, radacina si osul in care aceasta este ancorata. Se realizeaza prin pozitionarea senzorului radiologic dentar in cavitatea bucala a pacientului , cu ajutorul unui suport din plastic, steril, fixarea lui si apoi efectuarea radiografiei. Asistenta de radiologie dentara roaga pacientul sa stea nemiscat cateva secunde, atat cat este necesar ca pe senzor sa se inregistreze imaginea radiologica. Senzorul este apoi scanat in computer si apare imediat pe ecran. Imagine obtinuta evidentiaza 2-3 dinti alaturati. Acest tip de radiografie este indicata in urmatoarele situatii: evaluarea initiala pentru determinarea planului de tratament (status dentar), detectarea cariilor, infectiilor sau inflamatiilor dentare periapicale, evaluarea starii parodontale, evidentierea tratamentelor deja efectuate si verificarea corectitudinii lor, vizualizarea morfologiei radiculare inante de tratament de canal sau extractie, dupa traumatisme dentoalveolare, pentru a vizualiza dintii neerupti sau in curs de eruptie.

 Radiografie cu film muscat ( bite wing)

Acest tip de radiografie este folosit pentru detectarea proceselor carioase interdentare sau recurente (de sub vechile obturatii), pentru evaluarea starii parodontale si a pierderii de masa osoasa.

Radiografia panoramica (ortopantomograma)

Orice medic dentist ar trebui sa solicite acest tip de radiografie la prima vizita a pacientului , inainte de a incepe orice fel de tratament. Pe baza acestei radiografii, medicul si pacientul discuta despre planul de tratament care reprezinta pasii ce trebuie urmati pentru rezolvarea tuturor problemelor dentare existente.
Radiografia panoramica furnizeaza medicului o imagine de ansamblu a situatiei clinice, fara a oferii informatii de finete.Cuprinde ambele arcade dentare si arata destul de precis raportul dintilor cu formatiunile anatomice vecine.
Pentru realizarea acesteia , pacientul este protejat cu echipament special din plumb si este pozitionat de catre asistenta astfel incat, capul pacientului sa fie la nivelul unui aparat ce se va roti in jurul acestuia in timpul expunerii. Pacientul este rugat sa stea nemiscat 20 de secunde.
Indicatiile sunt multiple:
-evaluare initiala in cadrul planului de tratament
-evidentierea leziunilor osoase sau a dintilor neerupti
-evaluarea starii parodontale si structura osoasa de sustinere
-vizualizarea molarului de minte in caz de fracturi osoase maxilare sau mandibulare
-evaluarea inaltimii osoase precum si orientarea structurilor critice ( nervul alveolar alveolar, pozitia sinusului maxilar ) in vederea inserarii unui implant dentar
-evaluarea leziunilor oncologice.

Doze de radiatii 

 De ce teama noastra este nefondata? Numeroase activitati zilnice, chiar si cele mai banale ne expun radiatiilor. Cantitatea de radiatii absorbita de o persoana se masoara in Sievert (Sv), reprezentand doza de iradiere evaluand cantitativ efectele biologice ale radiatiei.
La o radiografie retroalveolara doza efectiva de radiatii este in medie  5µSv
La o radiografie panoramica doza efectiva de radiatii este in medie 30µSv
La o radiografie toracica doza efectiva de radiatii este in medie de 100µSv.
Doza de fundal medie zilnica este de 10 µSv (radiatiile primite de la soare si de la scoarta terestra).
Fumatul unui pachet si jumatate de tigari in fiecare zi timp de un an cauzeaza absorbtia a 3600 de µSv, iar la 100 000 de µSv ( echivalentul a 20 000 radiografii retrolaveolare ) apare riscul dezvoltarii cancerului.
Exista o teama nejustificata ca o radiografie dentara produce iradiere. Pacientul trebuie sa inteleaga limitarea impusa de lipsa unei radiografii si faptul ca avantajele aduse de informatiile culese prin examenul radiologic , depasesc cu mult riscul dat de expunerea la o doza minima de radiatii ionizante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu