C.M.I Dr. Miclau Lucica Stomatologie Timisoara

Atenţie ! Detartrajul NU distruge dinţii !

  Detartrajul NU distruge dinţii !

"Piatra" sau tartrul dentar este alcătuită în mare parte din săruri de calciu din salivă care se depun pe dinţi, foarte asemănător depozitelor de calcar de pe chiuvetă sau vase de bucătărie. Tartrul se depune in special pe faţa internă a dinţilor inferiori, pe faţa dinspre obraz a molarilor superiori , precum şi în zone in care dinţii nu se pot curăţa bine – dinţii înghesuiţi, dinţi pe care pacientul nu mestecă pentru că îl dor sau nu mai au antagonişti ( opuşi ).
Tartrul are iniţial o culoare alb-gălbuie, fapt ce îl face mai puţin observabil, însă apoi se colorează în maro sau negru de la diverse alimente sau de la nicotină la fumători. Tartrul este un factor care favorizează parodontopatiile, afecţiuni ale ţesutului care menţine dintele în os. Parodontopatiile netratate duc la infecţii, dinţi care se mişcă şi, în final la extracţii.
Tartrul se poate elimina doar de către medicul dentist, printr-o procedură simplă denumită detartraj. Aceasta constă în curăţarea dinţilor cu un instrument manual sau cu un instrument cu ultrasunet, care dislocă tartrul de pe dinţi. Orice detartraj este urmat de o şedinţă de periaj profesional, cu o perie rotativă şi o pastă specială sau cu un aparat care sablează cu bicarbonat suprafaţa dentară , care elimină şi ultimele resturi şi lustruieşte dinţii, întârziind astfel depunerile viitoare de tartru.
Mulţi oameni fac greşala de a se opune detartrajului. Unii cred că îndepărtarea pietrei dentare atrage după sine slăbirea danturii. În realitate, piatra îndepărtează gingia de pe dinte, dezgolindu-l. Deoarece tartrul reţine resturile alimentare, periajul nu se poate face corect, iar igiena bucală este compromisă..
Dacă igiena bucală nu se face corect, piatra se poate depune şi pe lucrările protetice.
Cât priveşte coloraţia brună a dinţilor la fumători, aceasta se datorează pătrunderii superficiale a nicotinei la nivelul smalţului. Ea poate fi îndepărtată cu ajutorul unor periuţe speciale sau cu sistemul air flow, cu bicarbonat si jet de apa. Nu se recomandă sub nici o formă practicarea detartrajului în afara cabinetelor stomatologice şi folosirea instrumentelor improvizate, care nu fac decât să rănească gingia. Sunt interzise substanţele chimice pentru dizolvarea pietrei, care atacă gingia şi smalţul şi duc la leziuni ale părţilor moi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu