C.M.I Dr. Miclau Lucica Stomatologie Timisoara

Caria dentară






Exemplu Carie dentara     Caria dentară reprezintă, prin complicaţiile sale, cauza principală de pierdere a dinţilor. Cariile încep în smalţ (stratul extern al dintelui) şi continuă spre interior în dentină crescând în dimensiune până se apropie de pulpa dentară (nerv). Astfel, se poate rupe unul din pereţii dintelui, nemaiavând susţinere, ce vor provoca ulterior răni ale limbii sau obrazului. Încep să apară dureri la dulce, apoi la rece sau la cald şi poate să reţină resturi alimentare. Dacă nu se tratează în faza incipientă se ajunge la infecţia pulpei dentare, însoţită adesea de dureri puternice şi apoi la infecţia parodonţiului apical (ţesutul din vârful rădăcinii).


Urmăroarea fază este abcesul dentar, care se caracterizează prin durere, umflarea zonei respective, chiar febră şi stare generală alterată. Ajuns in acest stadiu, de cele mai multe ori, dintele nu mai poate fi tratat şi va trebui extras. 
Exemplu carie dentara
Toate acestea pot fi prevenite, dar cum ? Simplu... prin vizita la medicul stomatolog la fiecare 6 luni, şi în plus, această vizită este absolut gratuită. În faza de început a cariei, când aceasta nu poate fi observată de către pacient, medicul va vedea şi alte semne care conduc la carie : schimbarea de culoare a dintelui, inflamarea papilei gingivale. Medicul are mai multe mijloace de depistare a cariilor precum sonde speciale, ata dentară care se agaţă şi chiar aparatură specială ce poate detecta cariile incipiente, şi le poate trata înainte ca distrugerea să fie prea mare.

Atenţie ! Cu cât este făcut mai din timp tratamentul, cu atât costurile vor fi mai mici. Să prevenim este mai ieftin decât să tratăm o carie simplă, iar costul de tratament al unei carii simple este mult mai ieftin in comparaţie cu refacerea prin lucrări dentare în urma extracţiei dintelui cariat. Cu atât mai mult, costurile vor creşte când avem de-a face cu reabilitarea întregii danturi distruse, cu multiple extracţii mai ales dacă acestea au fost făcute de mult timp.

Nu vă trataţi acasă singuri. Nici medicamentele empirice şi nici medicamentele luate fără sfatul medicului nu vă fac bine, ci chiar vă pot dăuna. Singura soluţie, atunci când dinţii încep să doară, este să vă adresaţi de urgenţă medicului dentist, care are metode imediate şi eficiente de a calma durerile.

Indicaţii:
 
  • dintele nu se umflă niciodată de la curent, ci din cauza cariei complicate prin infectarea osului de la vârful rădăcinii;
  • dintele care nu are nerv, nu doare niciodată la rece sau la cald;
  • uneori, în urma extirpării nervului, poate apărea o jenă dureroasă la atingerea dintelui, durere ce dispare în câteva zile;
Exemplu carie dentara 2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu