C.M.I Dr. Miclau Lucica Stomatologie Timisoara

Extracţia dentară


Extracţia este ultima soluţie de tratament.

Din păcate, lipsa de educaţie sanitară face ca în mintea multora să persiste asociaţia : durere de măsea = extracţie. Aceasta era valabil în urmă cu un secol. Tratamentul stomatologic modern permite menţinerea în cavitatea bucală a unor dinţi mai mult sau mai puţin afectaţi de carie. Este de datoria medicului să explice în detaliu pacientului care este starea dintelui în cauză , care sunt variantele de tratament şi de ce este important să nu îl extragem şi să îl tratăm. Există şi posibilitatea ca acel dinte să nu mai poată fi tratat şi atunci trebuie extras, dar aceasta se face numai la indicaţia medicului dentist.

De ce se extrag dinţii ? Dinţii pot fi extraşi din diferite cauze :
1. Caria dentară a afectat dintele în totalitate ;
2. O mare parte a dintelui şi a osului maxilar a fost distrusă de infecţie ;
3. Înghesuirea dentară ,de ex.: molarii de minte

După extracţie este esenţial să menţineţi zona curată şi să preveniţi infecţia. Uneori, după extracţie plaga se poate reinfecta din diferite cauze ce ţin de igienă , de răspunsul organismului sau în unele cazuri de extracţii grele, traumatice. Această formă este denumită alveolită, apare de obicei după 2-3 zile de la extracţie,pacientul are dureri uşoare sau puternice în zona respectivă ce pulsează, e uşor inflamată şi are stare generală alterată sau chiar febră. Pacientul trebuie să consulte de urgenţă medicul dentist.

În mod normal după extracţia unui dinte, se produce o mică hemoragie, care se opreşte în câteva minute, formându-se un cheag. Există persoane care suferă de tulburări de coagulare a sângelui. Hemoragia poate să reapară după ce bolnavul a ajuns acasă sau după 1-2 zile , hemoragie provocată de alimente sau lichide fierbinţi consumate la scurt timp după extracţie , de hipertensiunea arterială sau traumatisme ale locului. Persoanele care ştiu că sângerează timp indelungat după o rană sau după extracţiile dentare , vor menţiona acest lucru medicului.

Indicaţii după extracţie : timp de 2-3 zile nu se vor consuma lactate, alimente şi lichide calde, alcool, nu se fumează, se evită clătirile puternice, se va evita masticaţia pe partea cu extracţia.

Exemple Extractia Dentara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu