C.M.I Dr. Miclau Lucica Stomatologie Timisoara

Medicamentele utilizate în stomatologie





În general, atunci când prezintă o afecţiune dentară, majoritatea pacienţilor, deşi nu ar trebui , întâi apelează la medicamente, iar apoi la un medic stomatolog. De aceea, în cele ce urmează, voi prezenta cele două mari categorii de medicamente utilizate în principalele afecţiuni dentare. Cu toate acestea, niciun pacient nu trebuie să utilizeze un medicament, mai ales antibioticele, fără să consulte medicul curant.

Antibioticele

Ospenul este o  penicilină care se întâlneşte sub formă de comprimate pentru adulţi sau sirop pentru copii. În general modul de administrare este de 1-2 comprimate la 6-8 ore pentru adulţi şi ½ comprimate la 6 ore pentru copii, dar întotdeauna trebuie să întrebaţi medicul stomatolog sau farmacistul pentru a fi siguri, modul de administrare diferă de la o persoană la alta în funcţie de tipul afecţiunii.
Se poate utiliza in abcese, pericoronarite, gingivite ulcero-necrotice  sau  infecţii          endodontice.
Ca reacţie adversă, cea mai întâlnită este şocul anafilactic, de aceea antibioticul necesită testare înainte de prima utilizare. 
  
Amoxicilina este o betalactamina care se administrează pe cale orală sau parenterală (injectabil). Antibioticul se prezintă sub formă de capsule, suspensie orală sau flacoane şi este de elecţie în infecţiile dentare cu germeni gram pozitivi sau negativi. Aceasta a fost asociată cu acidul clavulanic, rezultând Augmentin.
Se poate utiliza în gingivite ulcero-necrotice, infecţii endodontice sau infecţii cu streptococci rezistenţi la penicilină. În general modul de administrare este de 500 mg la 6 ore pentru adulţi, iar pentru copii dozele se modifică, dar întotdeauna trebuie să întrebaţi medicul stomatolog sau farmacistul pentru a fi siguri, modul de administrare diferă de la o persoană la alta în funcţie de tipul afecţiunii.

Cefalosporinele sunt antibiotice care sunt indicate la pacienţii alergici la peniciline sau la cei imuno-depresivi. Acestea sunt întâlnite ca generaţia I, a IIa sau a IIIa, însă sunt mai rar folosite decât penicilina sau amoxicilina.

Macrolidele sunt antibiotice care reprezintă de asemenea o alternativă pentru pecienţii alergici la penicilină, însă marele dezavantaj este că sunt greu tolerate de cei cu afecţiuni gastrointestinale. Dintre acestea putem aminti eritromicina sau claritromicina, care sunt utilizate în abcese periapicale, parodontale, pericoronarite sau infecţii endodontice.

Tetraciclinele sunt antibiotice cu spectru larg, care nu se administrează la femeile gravide şi la copii sub 7 ani deoarece pot determina efecte secundare foarte neplăcute.

Metronidazolul este un chimioterapic cu impact asupra germenilor gram pozitivi. Întotdeauna se va asocial cu alte antibiotice şi niciodată  nu se utilizează independent. Nu îl asociaţi niciodată cu Fenobarbitalul sau cu anticoagulante.

Analgezicele

Prima categorie este reprezentată de analgezicele non-opioide :
  • Acetaminofenul care se regăseşte sub multe forme farmaceutice de prezentare sau denumiri comerciale cum ar fi Paracetamolul, Panadolul sau Eferalganul
Chiar dacă acestea sunt medicamente cu impact mai mic decât antibioticele, de asemenea, trebuie să întrebaţi medicul stomatolog sau farmacistul pentru a fi siguri. Modul de administrare diferă de la o persoană la alta în funcţie de tipul afecţiunii. 
Antiinflamatoarele nesteroidiene cu acţiune antipiretică, analgezică antiinflamatoare şi antiagregantă plachetară, se utilizează îndurerea postoperatorie sau în cea dentară cu componentă inflamatorie. 
  • Acidul acetilsalicilic cu denumirea comercială de Aspirină, sub formă de comprimate filmate sau efervescente este cel mai cunoscut şi utilizat antiinflamator nesteroidian, însă la administrarea acestuia trecubuie ţinut cont de faptul că este contraindicat în afecţiunile gastrice şi la pacienţii cu sindroame hemoragipare sau copii sub 12 (risc pentru sindromul Reye). 
  • Ibuprofenul este întâlnit sub denumirea de Paduden, Nurofen , Ibalgin sau Advil

A doua categorie de anagezice este reprezentată de cele opioide, acestea utilizându-se în durerile acute sau cronice de mare intensitate. 
Toate aceste medicamente trebuie utilizate numai la stricta indicaţie a medicului stomatolog, administrarea fără consimţământul acestuia fiind pe propria răspundere.

Multa sanatate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu